Eğer finansal durumunuz çok üst seviyede değil ise hayatınız boyunca bir; en fazla iki ev satın alma imkanınız olacaktır. Peki, ev satın alırken nelere dikkat edilmeli?

Ev alırken ilk cevaplamanız gereken soru "Biz bu evi ne amaçla alıyoruz?" sorusudur. Evi yatırım amaçlı mı yoksa kendiniz ya da evladınızın oturması amacı ile mi alıyorsunuz? Eğer kiralamak üzere alıyor iseniz; size getireceği kira bedelini düşünerek almalı; eğer oturmalık alıyor iseniz aile ihtiyaçlarınıza göre almalısınız.

İster oturmalık; ister yatırımlık alın; evin sosyal çevresi de çok önemlidir. Toplu taşıma araçlarına uzaklığı, hastane - okul - postane gibi resmi kurumlara uzaklık, alışveriş merkezi - bakkal - mağaza gibi alışveriş yapılabilecek yerlere olan uzaklığı da yaşam standartlarınızı belirleyecek ve yaşamınızı kolaylaştıracak etkilerdir.

Alınacak evin etrafında fabrika gibi sağlığa zararlı yapıların da bulunmaması tercih sebebi olmalıdır.

Eğer aldığınız ev hala inşaat halinde ya da inşaatı başlanmamış ise arsa üzerinde ipotek - haciz gibi ileride sıkıntı yaratacak durumların olmadığından emin olunmalıdır.

Yapının kesinlikle ruhsatının olduğuna dikkat edilmelidir.

İnşaat halinde alınan evin kat irtifakının alınıp alınmadığı da önemlidir.

Alınacak evin çizilmiş planındaki yeri ile gerçek yerinin arsa üzerinde ve planda aynı yere denk geldiğine dikkat edilmelidir.

Yapının bağlı olduğu belediyeden özellikle evin yıkım kararı, tatil kararı gibi kararlar altında olmadığına dikkat edilmelidir.

Alacağınız evin belirtilen metrekare ile aynı net boyutunun aynı olmasına dikkat edilmelidir.

Satın alacağınız evin size sunulan ücreti ile aynı özellikteki başka evler arasında karşılaştırma yapılmalı ve ederinden fazla ödememeye dikkat edilmelidir.




0 yorum:

Yorum Gönder

Kategoriler

Blog Arşivi

Blogu Çevir