Türk Edebiyatı'nın duygusal prensesiydi Tezer Özlü. 1943 yılında doğan Özlü, yazar Demir Özlü ve  çevirmen Sezer Duru'nun kardeşidir. Kütahya Simav'da doğan duygusal yazarımız, 10 yaşında iken İstanbul'a gelir ve burada Avusturya Kız Lisesi'ne kaydettirilir. Fakat kaydı yapılan bu okuldan mezun olamaz.

1961'de başladığı yurt dışı macerası Paris'te tanıştığı Güner Sümer'le evlenmesi ile 1964 yılında bir süreliğine aksar. Eşi ile Ankara'ya yerleşen Özlü, Ankara'da Almanca çevirmenlik yapar. Sümer'le ayrılan Özlü İstanbul'a yerleşir ve burada farklı hastanelerin psikiyatri kliniklerinde kalır. Klinik sürecinde ünlü kitabı Çocukluğun Soğuk Geceleri kitabını yazar.

1968 yılında Erden Kıral'la evlenen Özlü'nün Deniz isminde bir de kızı olur ve 1981'de bir burs kazanarak Berlin'e gider. Berlin'e gitmeden Kıral'dan ayrılan Özlü Hans Peter Marti ile evlenen Özlü Zürih'e yerleşir ve 42 yaşında Zürih'de vefat eder.

Tezer Özlü'nün kitaplarını incelediğinizde bir karamsarlık sezilir ve hatta intihar edebilecek bir ruh haline büründüğü düşünülebilir fakat intihar etmemiştir. Kitaplarında sıkça bahseder ölümden.

Eserleri aşağıdaki gibidir:

Eski Bahçe (Öykü)
Çocukluğun Soğuk Geceleri (Roman)
Bir İntiharın İzinde (Roman)
Yaşamın Ucuna Yolculuk (Roman)
Eski Bahçe-Eski Sevgi (Öykü)
Kalanlar (Deneme)
Zaman Dışı Yaşam (Senaryo)

0 yorum:

Yorum Gönder

Kategoriler

Blog Arşivi

Blogu Çevir