1932 yılında yazılan Gecenin Sonuna Yolculuk Louis Ferdinand Celine'in ilk romanıdır. Hikayesi 1910-1930 yılları arasında geçen romanın ilk yarısında, Bardamu'nun 1.Dünya Savaşı ile Afrika-Amerika gezileri; ikinci yarısında ise; Paris'e dönüşünü ve orada bulduğu huzuru anlatılır. Yazarın kendi gerçek yaşantısıyla örtüşen ve hayal ürünü olan bir çok nokta vardır romanda. Bu açıdan değerlendirildiğinde roman yarı otobiyografik bir eserdir.

Celine romanında, Avrupa'daki savaş illetini, Afrika'daki yoksunluğu, hem sömürgeci beyazların hem de siyahi halkın aslında gerçekten ne denli enayi olduğunu, Amerika'nın ise ne derece büyük bir kapitalist makine olduğunu anlatır.

Celine'in karakterleri romanda sokak dili kullanırlar. Bu nedenle roman, o dönemde ağır bir edebi dil kullanan fransız yazarlar arasında çok sert eleştirilere mağruz kalmıştır. Ancak Celine Gecenin Sonuna Yolculuk romanıyla fransız edebiyatına yeni bir soluk getirmiştir. Eleştirilere cevap olarak ise Celine romanlarını : "konuşan dil" olarak tanımlar.




0 yorum:

Yorum Gönder

Kategoriler

Blog Arşivi

Blogu Çevir