Bir işletmenin ortaya çıkarılarak faaliyete geçmesi için hammadde, stoklar, araç-gereç, makine, malzeme, taşıt vb. gibi unsurların bir araya getirilmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde bir işletmenin kurulduğundan ve faaliyete geçtiğinden söz edilebilir. Bu unsurlar işletmenin faaliyetlerini yürütebilmesi için ihtiyaç duyduğu varlıklarıdır.

İşletme yukarıda söz edilen varlıklara (para, taşıt, makine) sahip ise, bu varlıkları sağlayan kaynakları da var demektir. Örneğin; işletme ortağının işletme kasasına para koyması ile, işletmenin varlıklarına (Kasa hesabına) ilgili tutar eklenecek, kaynaklarına (Ortaklara Borçlar hesabına) da ilgili tutar eklenecektir. Böylece, işletmenin varlıkları ve kaynakları arasında bir ilişki kurulacak ve değer olarak da bu ilişki denklik oluşturacaktır.

Bir işletmenin kaynakları; sermaye ve borçlar olarak iki ana başlık altında incelenebilir. Bunun sebebi, işletmenin faaliyetlerini gerçekleştirmesi için elinde bulundurduğu varlıkları, iç veya dış kaynaklardan sağladığı tutarlar belirlenecektir.

Sermaye: İşletme sahiplerinin varlıklar üzerindeki haklarını, değer olarak ifade eder.
Borçlar: İşletmeye varlıklarını finanse etmesinde destek olan üçüncü kişilerin ilgili varlıklar üzerindeki haklarını değer olarak ifade eder.


Örneğin; İşletmenin 10.000.-TL tutarında stokları ve 22.000.-TL değerinde taşıtı bulunsun. Toplam varlıkları 32.000.-TL olacaktır. Ortakların sermaye tutarı 15.000.-TL ise, işletme üçüncü şahıslara karşı 17.000.-TL değerinde borçlu durumdadır. Toplam kaynakları 32.000.-TL olacak ve             varlıklar = kaynaklar eşitliği sağlanmış olacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Kategoriler

Blog Arşivi

Blogu Çevir