1938 yılında Mordecai Ezekiel tarafından bazı piyasalarda, fiyatlarda görülen dönemsel ve sürekli dalgalanmaları açıklamaya yönelik tarafından ortaya atılan teoridir.

Özellikle tarım ürünleri gibi üretimleri uzun bir zaman aralığına gereksinim gösteren bazı ürünlerin arzını, fiyatta oluşacak bir artışa karşılık yıl içinde arttırmak hemen hemen olanaksızdır. Örneğin; hububatın üretim süresi bir yıl, kauçuğun üretim süresi beş yıldır ve fiyat artışına tepki vermek ancak bir sonraki üretimde mümkün olacaktır. Bu nedenle bir ürünün fiyatında oluşabilecek artış ya da azalış bir sonraki yılın arzı belirlenirken çiftçiyi üretime motive edecek ya da negatif yönde etkileyecektir.

Örneğin;  patatesin fiyatının tavan yaptığı bir dönemin sonrasında, çiftçiler bu ürünün yüksek fiyatı karşısında bir sonraki yıl daha fazla üretecek ve arzın artması ile birlikte bir sonraki dönemde de patates fiyatında düşüş yaşanacaktır.  Dönemler boyunca meydana gelen bu fiyat dalgalanmaların grafik üzerinde oluşturduğu şekiller örümcek ağına benzediği için Ezekiel teorisine Örümcek Ağı Teoremi adını vermiştir. Dönemler arası fiyat hareketleri sürekli dalgalanma,dengeye yönelen dalganma ve dengeden uzaklaşan dalgalanma şeklinde karşımıza çıkabilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Kategoriler

Blog Arşivi

Blogu Çevir