Muhasebe döneminin başından sonuna kadar geçen sürede yapılan işlemler bütünü muhasebe sürecini ifade eder. İşletme muhasebe dönemini kendisi belirleyebilir ve bu dönem üç ay, altı ay, bir yıl olarak belirlenebilir. Uygulamada en yaygın kullanılan süre bir yıldır.

Muhasebe süreci, işletmenin kurulduğu an ile başlar ve bir sonraki muhasebe dönemine kadar devam eder. 

Örneğin; işletme 20.11.2014 tarihinde kurulmuş ve muhasebe dönemi olarak bir yıllık dönemi kullanmaktadır. Bu durumda 20.11.2014 - 31.12.2014 tarihleri işletmenin ilk muhasebe dönemi olacaktır. Bir sonraki dönem ise, 01.01.2015 ile başlayıp, 31.12.2015 tarihinde son bulacaktır.

Özetle, işletme her muhasebe döneminin başında açılış bilançosu düzenleyecek, yıl içerisinde yaptığı faaliyetleri kayıt altına alacak ve yıl sonunda kapanış bilançosu düzenleyecektir. Bu sayede bir dönemi kapatırken, işletmenin varlık ve kaynaklarını bir sonraki döneme aktarmış olacaktır. Açılış bilançosu ile başlayıp , dönem hareketlerinin kayıt altına aldındıktan sonra bir sonraki döneme aktarılmak üzere kapanış bilançosu düzenlendiği bu periyodik sürece muhasebe süreci adı verilmektedir.

İşletmenin faaliyetlerinin verimlilik, karlılık vb. açılardan değerlendirilebilmesi adına, periyodik dönemlerde izlenmesi hayati önem taşımaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Kategoriler

Blog Arşivi

Blogu Çevir