Ticaret Kanunu'na göre komandit şirket; ticari bir işletmeyi ticaret unvanı altında işletmek amacıyla kurulan ve şirket alacaklarına karşı ortaklardan birinin veya bir kaçının sorumluğu sınırlanmamış, diğerlerininki konulan sermaye ile sınırlanmış bulunan şirket tipidir.Komandit şirketler iki farklı tipte oluşturulabilir.

1- Adi komandit şirket
2- Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket

Kollektif şirketlerden farkı, komandite ve komanditer olmak üzere iki tür ortaktan oluşmasıdır.

Komandite ortaklar, aynen kollektif şirket ortağı statüsündedirler. Bu nedenle komandite ortaklar şirket borçlarına karşı tüm malvarlıkları ile sorumludurlar.Şirket ana sözleşmesinde özel bir düzenleme getirilmemişse, her bir komandite ortak, şirketin ticari faaliyetlerinde idare ve temsil yetkisine sahiptir.

Komanditer ortaklar, limited ve anonim şirket ortakları gibi, şirket borçlarından koydukları sermaye oranında sorumludurlar. Şirketin yönetim ve temsilinde söz sahibi olmayan ortaklardır. Tüzel kişiler de sermaye sağlayarak bir komandit şirkete komanditer ortak olabilirler
.

Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin adi komandit şirketlerden farkı; komanditer ortakların ortaklık hakkı, anonim şirketlerde olduğu gibi pay oranına bağlı olmasıdır. Bir diğer deyişle, şirket alacak ve borçlarından koydukları sermaye oranında sorumludurlar.

0 yorum:

Yorum Gönder

Kategoriler

Blog Arşivi

Blogu Çevir