Bir bilgisayar ağı iki ana birimden oluşmaktadır:

1) Sunucu (Server): Ana Bilgisayar olarak bilinen Sunucu, bilginin paylaşılacağı ana makinedir. Donanım birimlerinin paylaşımında da aynı şekilde birimin bağlı olduğu bilgisayar birimi paylaşacağından o bilgisayara sunucu deriz.

Sunucular, paylaştıkları belge ve bilgilere göre isimlendirilirler: FTP sunucusu, HTTP sunucu, Veri Tabanı Sunucusu gibi. Sunucular, diğer bilgisayarların kesintisiz ulaşımının sağlanması amacı ile sürekli açık kalmak zorundadırlar; bu yüzden genellikle özel bir bilgisayar hazırlanarak, sunucu görevini üstlenmesi sağlanır.


Bir ağda birden fazla sunucu bulunabilir. Bu sunucular web kaynaklarının paylaşımı amacıyla bir tane,  donanım birimlerinin paylaşımı için ise yine bir sunucu kullanılabilir.


2) İş İstasyonu (Workstation): Bilgiyi sunucudan talep eden, kullanan bilgisayarlardır. Bu bilgisayarlara terminal ya da istemci de denilmektedir. Önceden sunucu ile aynı işletim sistemine sahip olması gereken bu bilgisayarlar, artık farklı işletim sistemine de sahip olabilmektedir.



0 yorum:

Yorum Gönder

Kategoriler

Blog Arşivi

Blogu Çevir