İlk defa 1969 yılında oluşturulan ilk bilgisayar ağı 4 bilgisayardan oluşmaktaydı.

Birden fazla bilgisayarın, bilgi ve belge alışverişi amacı ile birbirine bağlanmasıyla oluşan yapıya network (ağ) denir. 



Günümüz koşullarında ağ kavramı fiziksellikten daha çok soyut bir anlama taşınmıştır (sosyal medya). 1969 dan 2000 lere kadar aradan geçen sürede bilgisayar ağları sadece fiziksel yapılar ile kuruluyor idi. Bu kurulumun en önemli parçaları kablolar, çoklu prizler ve ağ kabloları idi. 2000 li yılların başından itibaren artık kablosuz ağ kavramına geçilmiştir. Kablosuz ağlar ile ağ kavramının anlamı değil şekli değişmiştir.

Ağdaki bilgi ve belgelerin paylaşımının yanı sıra donanım birimlerinin de paylaşımı fiziksel ya da kablosuz ağ yardımı ile gerçekleşebilmektedir. Yazıcı, tarayıcı gibi donanım araçlarının paylaşımının kurulması sırasında bir yönetici bilgisayar olmalıdır ve kendisine bağlanan bu donanım birimlerinin kimlerle (hangi bilgisayarlarla) paylaşılacağını ve ne şekilde kullanımına izin verileceği ayarlarını düzenlemesi gerekmektedir. Paylaşıma açılmayan dosya, belge, bilgi ve kaynaklar; içerisinde bulunduğu bilgisayar dışındaki bir bilgisayar tarafından görüntülenemez ve kullanılamaz.

Toparlamak gerekir ise; belge, bilgi ve elektronik aygıtların birden fazla kişi tarafından kullanılabilinmesini sağlayan yapıya denir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Kategoriler

Blog Arşivi

Blogu Çevir