Bilgisayar donanım birimlerinin çalışırlığını görsel olarak algılamamızı sağlayan ekran kartı, bilgisayarlarımızda yapmış olduğumuz işlemleri gerek ekran ile gerekse bir başka görüntüleme birimi (projeksiyon aleti de olabilir) aracılığı ile bize sunan birimdir.

Türkiye'de en çok kullanılan ekran kartı üretici firmaları AMD ve NVIDIA'dır. Bu iki marka da hemen hemen birbiri ile aynı doğrultuda ürünler vermesine karşılık çeşitlilik açısından AMD rakibinin bir adım gerisinde kalmaktadır.

"Ekran kartı alırken nelere dikkat edilmelidir" sorusuna farklı yönlerden yaklaşmak gerekmektedir.

Amacına göre ekran kartı seçimi aynı zamanda anakart seçimini de doğurmaktadır. Eğer ki çizim yapacak ya da modelleme gibi profesyonel olarak bir alanda görsel çalışmalar yapacak iseniz Nvidia'nın son modellerinden birini seçmelisiniz fakat aynı zamanda bu ekran kartını destekleyecek güçte bir anakarta da sahip olmanız gerekecektir bu durumda.


Bellek durumu da önemlidir ekran kartı için. Ekran kartınız ne kadar güçlü olursa olsun, anakartınız ne kadar son teknoloji olursa olsun donanım birimlerinizin her birinin belleğinin en az 1 GB'lık olması gerekmektedir. Çünkü ekran kartı aynı anda farklı işlemler yapıyor iken bir sonraki işleme geçerken o an yaptığı işlemi belleğinde korumalıdır ki bir sonraki ile birleştirildiğinde anlamlı olabilsin. Bu nedenle minimum 1 GB belleği olan bir ekran kartı günümüz teknolojisine uyum sağlayacaktır.

Son olarak bütçenize uygun ekran kartı almaya çalışır iken; yüksek kalitede olduğunu düşünerek çok yüksek meblağlar ödememenizi öneririm. Eğer sisteminizin çok üstünde bir ekran kartı alır ve kullanmaya başlar iseniz; sisteminizin güç kaynağı ekran kartını soğutamayacak ve dolayısı ile sisteminiz sık sık kapanacaktır. Eğer bu kapanmalardan sonra ısrarla sisteminizi açmaya çalışır iseniz; ana kartınızı yakabilir ve bundan dolayı daha büyük ödemeler yapmak zorunda kalabilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder

Kategoriler

Blog Arşivi

Blogu Çevir