Günümüz dünyasında sigarayı bırakmak üzerine makaleler yazılmış, araştırmalar yapılmış ve çeşitli yöntemler denenmiştir. Ancak konu üzerine nihai sonuç kişinin kendi iradesi ile bunu başarabileceği yönünde olmuştur. Bu yazıda sigaranın zararları gibi klişe konulardan ziyade iki önemli kavram üzerinde durulacaktır: sigarayı bırakmak ve sigara içmemek.

İlk bakışta iki kavram da birbirinin aynısı olarak görünebilir fakat; sigarayı bırakmak toplumun ortak bakış açısı geliştirmesi ile oluşmuş zor bir eylem olarak zihnimizde yer tutar. Halbuki sigara içmemek ise yapılacak eylemin kendisidir. Sigaradan uzak durmak isteyen bir kişinin ilk iş olarak yapması gereken, sigarayı bırakıyorum tuzağının içine düşmemektir. Sigarayı bırakmak deyimi, zor bir işi yapmaya çalışıyorum fikri ile, tekrar içme yönünde motivasyon sağlamaktadır. Sigara içmemek  ise kendi isteği ile yaptığı bir davranışı yapmamak çerçevesinde değerlendirilecek ve kişinin kendi kararını tanımasını sağlayacaktır.

Özetle, sigarayı bırakmak yönünde verilen kararın başarısız olması, o kavramın içine kendimizi iterek başarısız olacağımızı yolculuğun başında kabul etmemizdir. Oysa ki, yaptığın bir eylemi yapmamak çerçevesinde durum değerlendirildiğinde, insanların geliştirdiği sanal bir kavram olan sigarayı bırakıyorum fikrinden ziyade sigara içmiyorum düşüncesine sarılarak iplerin kendi elimizde olduğu fark edilecektir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Kategoriler

Blog Arşivi

Blogu Çevir