Daha önceki yazılarımızda belirtildiği üzere muhasebe süreci işletmenin faaliyetleri işe başlayıp, ilgili dönem sonuna kadar devam etmektedir.
Bu süreç boyunca, işletmenin faaliyetlerini kayıt altına almasını sağlayan evraklar şu şekilde özetlenebilir:

- Fişler (Kasa fişi, mahsup fişi, müşteri dekontu)
- Yevmiye Defteri (Günlük Defter)
- Defter-i Kebir (Büyük Defter)
- Mizan ( Aylık geçici mizan, genel geçici mizan, kesin mizan)

Muhasebe sürecini açılış bilançosu ile başlayıp dönem hareketlerinin kayıt altına alınarak kapanış bilançosu ile sonlanan bir süreç olarak tanımlamıştık.

Muhasebede kullanılan evraklar ile birlikte bu süreci birleştirecek olursak,

İşletmenin faaliyetleri fiş ve faturalar aracılığı ile tespit edilerek, günlük olarak Yevmiye defterine kaydedilir. Bu kayıtlar Defter-i Kebir'e (Büyük defter) aktarılır. Böylece; günlük işlemlerin kayıt altına alınması ve bu kayıtların bir defterde toplanması sağlanmış olacaktır. Daha sonra ise, büyük defterdeki kayıtlar mizan'a  aktarılır. Burada amaç muhasebe kalemlerinin son durumlarını liste halinde izleyebilmektir. Mizan; aylık geçici mizan, genel geçici mizan ve kesin mizan olarak düzenlenir. İlgili yıl sonunda ise, mizanda yer alan veriler kapanış bilançosuna aktarılarak muhasebe süreci tamamlanmış olur.


Örneğin; işletmeye dönem boyunca faaliyetleri nedeniyle para giriş-çıkışı olmuştur ve bu hareketler günlük olarak yevmiye defterine kaydedilmiştir. Yevmiye defterine kaydedilen bu para hareketleri Büyük deftere bakiyeler ile birlikte aktarılır ve son olarak bu para hareketlerinden doğan son bakiye Mizanda 100-Kasa hesabının bakiyesi belirlenirken kullanılır. Mizan üzerinde bir liste halinde belirlenen hesaplar ve tutarlar bilanço hazırlanırken kullanılacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Kategoriler

Blog Arşivi

Blogu Çevir