Kitap incelemesi iki şekilde yapılır:

1) Analitik İnceleme (Daha çok kelime inceleme içerir)

2) İçerik İnceleme (İçeriği inceler)

Eğer profesyonel anlamda eleştiri ya da inceleme projeleri yapıyor iseniz; Analitik İnceleme yöntemini kullanmalısınız. Bu yöntem kendi içerisinde farklı dallara ayrılır. Cümle yapıları(devrik cümlelerin çokluğu, anlatım bozuklukları yönü vs...) açısından yapılan incelemeler olduğu gibi yazım yanlışları, çevirmenin gücü, kullanılan kelimelerin kökeni gibi faktörleri incelemeleri yönü ile kendi içinde dallara ayrılmaktadır. 

Eğer okuduğunuz kitapları özümsemek adına incelemeler yazmak ister iseniz; içerik incelemesi yapmalısınız. 

İçerik incelemesine başlarken dikkat etmeniz gereken ilk nokta; yazardan bağımsız incelemeler yapabiliyor olmanızdır. Bu demektir ki; yazarın hayatı, yazarın yazarlıktaki başarı ya da başarısızlıkları kitabın içeriğini etkilememelidir. Yazardan bağımsız yaptığınız incelemeler çok daha yararlı ve doyurucu olacaktır. 

İnceleme yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da imgelerdir. Yazarın hikayenin içerisinde sıkça tekrarladığı kelimeler, sıkça üzerinde durduğu durumlar, aslında hikayenin arka planında verilmeye çalışılan mesajdır. Örneğin cami, tapınak, kilise gibi dini simgeleyen kelimeler OTORİTE anlamını taşımaktadır. 

İnceleme yaparken, kitabın hikayesi kısa bir şekilde anlatılmalı, karakterler de aynı şekilde kısa kısa tanımlanmalıdır. 

İnceleme yapmadan önce kitap okunuyor iken sizi etkileyen, kafanızda yer eden, olumlu ya da olumsuz bir şekilde kafanızda yer tutacağına inandığınız kelime, cümle ya da paragrafların altını çizmelisiniz. Bazen oluyor ki eleştiri yazınızı yazarken aklınıza bir nokta geliyor fakat nereden hatırladığınızı bilemiyorsunuz. İşte bu notlar size yardımcı olacaktır. 

Son olarak, hiç bir inceleme yazısı tam anlamıyla nesnel yazılar olmayacaktır. Çünkü inceleme yazılarımızı yazıyor iken kendi bilgi ve deneyim birikimlerimizin etkisindeyizdir. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Kategoriler

Blog Arşivi

Blogu Çevir