Henry David Thoreau 1817 - 1862 yılları arasında Amerika'da Massachuetts eyaletine bağlı Concord bölgesinde yaşamış yazar ve filozoftur.

1817 yılında Condord'da doğan yazar, 1837 yılında Harvard Üniversitesinden mezun olmuştur. Harvard'dan mezun olduktan sonra bir süre babasının dükkanında çalışmış, daha sonra ise öğretmenlik yapmıştır. Bu yıllardan sonra Ralph Waldo Emerson ile tanışan Thoreau bir süre onun asistanı gibi yaşamış ve The Dial isimli dergiye şiir ve yazılarıyla katkıda bulunmuştur. Concord şehrinin dışında yer alan Walden Gölü kıyısında, Emerson'a ait bir arazi üzerine klübe inşa ederek yaklaşık 2 yıl burada yaşamıştır. Bu klübede yaşadığı yıllarda "Walden" ve "Concord ve Merrick Irmakları Üzerinde İki Hafta" adlı iki eseri yayınlamıştır. Thoreau sağlığında sadece bu iki kitabı yayınlayabilmiştir.

ABD-Meksika savaşı yüzünden ödemeyi reddettiği vergi nedeniyle cezaevinde geçirdiği bir gece sonucu 1949 yılında "Sivil İtaatsizlik" adlı makaleyi yazmış ve siyasi düşünce tarihinde önemli bir yer edinmiştir. Gandhi, Tolstoy ve Martin Luther King gibi isimlere ilham kaynağı olan bu makale Thoreau'nun en önemli eserlerinden biridir.

Thoreau 1962 yılında hayatının tamamını geçirdiği Concord'da tüberküloz nedeniyle yaşamını yitirmiştir. Tüm eserleri 1906 yılında 20 cilt halinde basılmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Kategoriler

Blog Arşivi

Blogu Çevir