28 Mart 1884 yılında Çorlu'da dünyaya gelen ESENDAL, o zamanlar çiftçilik yapan Şevket Bey ve Emine Şadiye Hanım'ın 3 oğlundan ikincisidir.

Edebiyatçılığının yanı sıra büyükelçilik, milletvekilliği ve parti genel sekreterliği yapmıştır. En ünlü eseri Ayaşlı ile Kiracılarıdır. (1934)

Çocukluğunda savaş ve göç olayları nedeniyle eğitimine sistemli bir şekilde devam edemeyen yazarımız, Arapça, Fransızca ve Farsça'yı kendi çabaları ile öğrenmiş ve geliştirmiştir. Balkan Savaşları, Bulgar Baskınları ve göçler nedeni ile mal varlığını kaybeden ESENDAL ailesi İstanbul'dan önceleri kaçtıysa da sonra geri dönmek zorunda kalmıştır. 1907 yılında babasını kaybeden ESENDAL, memurluğu alarak ailesinin sorumluluğunu üzerine almıştır.

Dayısının kızı ile evlenen Memduh Şevket Mehmet, Ahmet ve Emine adlarını verdiği 3 evlada sahiptir.

1906 yılında İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne Kara Kemal yardımı ile üye olmuştur. Önceleri ücret karşılığı iş yapan Memduh Şevket, ilerleyen zaman ile birlikte grubun düşünce yapısını benimseyerek mesleki temsilciler grubunun da önde kişileri arasında olmuştur.

13 Kasım 1918 tarihinde İngilizlerin İttihat ve Terakki Cemiyeti ofisi baskınlarından kaçmayı başarabilen Esendal, İstanbul'un farklı yerlerinde yaşamış ve İtalya'ya da göç etmiştir. 1920'de Mustafa Kemal ATATÜRK'ün çağrısı üzerine Milli Mücadele'ye destek vermek için Ankara'ya gitmiştir.

Esendal, memuriyet yılları arasında 1912'de Bakü,  1925'de Tahran ve 1933'de ise Kabil Elçiliği yapmıştır.

1925'de Türkiye'ye geri döndüğünde Kabataş Lisesi ve Mekteb-i Sultani'de coğrafya öğretmenliği yapmıştır. Öğretmenlik yılları sırasında ittihatçı arkadaşları ile Meslek Gazetesi ismiyle bir siyasi gazete çıkardı.

Yazarın öyküleri Sanat ve Edebiyat, Seçilmiş Hikayeler, Ulus, Ülkü, Hisar, Pazar Postası, Türk Dili gazete ve dergilerinde yayınlanmıştır.

Türk edebiyatının durum hikayeciliğinin temsilcilerindendir.
En ünlü eseri Ayaşlı ve Kiracılarıdır.

16 Mayıs 1952 günü hayatını kaybeden Esendal, Ankara Cebeci mezarlığı'na defnedilmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Kategoriler

Blog Arşivi

Blogu Çevir